E-postmarkedsføring: Hvorfor og hvordan komme i gang

E-postmarkedsføring viser seg til manges overraskelse å være en av de mest effektive kanalene å drive markedsføring på. Faktisk viser tall at e-postmarkedsføring er hele 40 ganger så effektiv på å generere kunder, sammenlignet med markedsføring gjennom sosiale medier (1). Hvis du ønsker å få mye penger igjen for de aktivitetene du implementerer, så er e-postmarkedsføring noe for deg!

Denne uken hadde vi besøk av gjesteforelesere Even Ødegård og Eivind Bodding fra Markedsføringspodden, som belyste og ga god innsikt i hvordan man kan lykkes med e-postmarkedsføring. Dette innlegget vil ta utgangspunkt i hva jeg tok med meg fra dette foredraget – med håp om at dette også vil komme deg som leser til nytte.

Hvorfor drive med e-postmarkedsføring?

Det finnes flere gode grunner til at du bør komme i gang med e-postmarkedsføring. Med e-postmarkedsføring kan du nå ut til din målgruppe med gode tips, tilbud, inspirerende innhold og skape deg ambassadører for dine produkter eller tjenester. I dag brukes e-post av svært mange, noe som gjør e-post til en perfekt kommunikasjonskanal for å nå ut til kunder.

Det er i hovedsak 7 fordeler med å benytte e-postmarkedsføring:

 • Det er rimelig og senker kostnaden på dine konverteringer
 • Det gir god ROI (Return on Investment)
 • Du kan øke trafikken til nettsiden din
 • Du kan øke salg
 • Du har kontakt med kunden
 • Det er enkelt å komme i gang
 • Enkelt å måle effekt

Kom i gang med disse tipsene

1. Samle inn e-postlister

Det første du må starte med er å samle inn e-postadresser fra potensielle kunder, naturligvis fordi du må ha noen å sende e-poster til. Dette er noe av det viktigste arbeidet du kommer til å gjøre i forbindelse med e-postmarkedsføring, fordi relevante e-postlister er avgjørende for å oppnå optimal effekt.

Det handler ikke om å skaffe seg flest e-postadresser, snarere handler det om å ha flere relevante e-postadresser, personer som virkelig ønsker å motta dine e-poster – Neil Patel

Hvis du ønsker at noen skal gi deg noe, er det som oftest slik at du må gi noe tilbake. Hva du må gi for at noen skal oppgi e-posten sin til deg, er det ingen fasit på, men en god start er å prøve å sette seg i kundens tanker og mulige reaksjoner. Hvorfor skal jeg gi deg e-posten min? Vil jeg bli spammet? Får jeg noen fordeler? Nøkkelen ligger i å gi kunden en god grunn til å gi deg opplysningene sine.

Det finnes flere måter å gi kundene insentiver på. Flere velger å gjøre dette i form av rabattkuponger, eksklusive nyheter, eventer og konkurranser. Dette kan blant annet gjennomføres ved hjelp av felter og pop-ups på nettsiden, samt ved «lead ads» eller «kundeemneannonser» på Facebook.

Vær kreativ med utforming av felter

Innsamling av e-poster ved bruk av felter på nettsiden er et godt utgangspunkt. Dette er områder på nettsiden hvor besøkende får mulighet til å for eksempel abonnere på et nyhetsbrev. Det er flere måter å utforme og plassere slike felter på. Du kan for eksempel ha et felt ved checkout, der de kan lage seg en personlig bruker eller abonnere på nyhetsbrev. Under ser du to eksempler:

Blivakker.no

Blivakker har plassert et slikt felt nederst på siden. På dette feltet oppfordres besøkende til å melde seg inn på eget initiativ, noe som vil genere kunder som er genuint interessert i å følge nyhetsbrevet.


Zalando.no

Hos Zalando må du registere deg med e-postadresse for å handle. Du må med andre ord bli kunde – og på den måten samler de e-postlister.


Pop-ups – Irriterende eller effektivt?

Til tross for at pop-ups har et dårlig rykte, er det verdt å implementere, fordi det enkelt og greit fungerer. Pop-ups er felt som dukker opp når noen lander på siden din, og som oppfordrer besøkende til å utføre en konkret handling. Et eksempel er en pop-up som dukker opp når noen lander på siden eller er på vei til å fortalte den.

Å lage din første pop-up kan være litt skremmende. Derfor har jeg lagt ved et eksempel under, som forhåpentligvis kan hjelpe deg på vei. Du kan også besøke ulike nettsider for å samle inn flere eksempler.

Nelly.no

Denne pop-upen fanger besøkende så snart de lander på Nelly. Den 15% rabattkupongen skal overbevise selv de mest motvillige brukerne.

Kundeemneannonser gir deg mulighet til å samle inn informasjon om potensielle kunder

Med kundeemneannonser har du mulighet til å samle inn informasjon om potensielle kunder, som inkluderer navn, e-postadresser, telefonnumre og mer. Du kan blant annet stille folk spørsmål som kan ha betydning for bedriften (f.eks. «Hvilke produkter er du interessert i?»). Klikker noen på en kundeemneannonse, blir de bedt om å fylle ut et kort hurtigskjema for å sende inn kontaktinformasjonen sin til deg.

Les mer om fordelene med kundeemneannonser her.

Nå som du har fått noen idéer til hvordan du kan bygge e-postlisten din, er det på tide å finne de riktige verktøyene for å gjøre det. Noen nyttige verktøy for å bygge e-poster:

2. Velg riktig verktøy

Når du har klart å samle inn en relevant e-postliste, er det på tide å begynne å sende ut e-poster. For å sende ut e-poster kan du bruke Gmail eller Outlook, pass da på at du benytter deg av BCC-feltet slik at du unngår å dele e-postlistene dine offentlig.

Det er mange verktøy å velge mellom når du skal bygge e-poster. Et verktøy jeg anbefaler er Mailchimp. Det er enkelt å bruke, i tillegg til at det finnes masse informasjon til hvordan det brukes på nett. Å lage et nyhetsbrev med dette verktøyet trenger ikke ta deg mer enn ti minutter. En annen fordel med Mailchimp er at den stort sett er integrert mot de fleste verktøy som brukes for å samle inn e-poster.

Andre verktøy du kan benytte deg av er Campaignmonitor og Getresponse.com.

3. Velg riktig type e-post

Når du har valgt hvilket verktøy du ønsker å benytte deg av, er neste steg å finne ut hvilken type e-post du skal sende ut. Mange forbinder e-postmarkedsføring med tradisjonelle nyhetsbrev, men e-postmarkedsføring handler om mye mer enn bare nyhetsbrev. Det er likevel et godt startpunkt, som ideelt sett bør kombineres med andre typer e-poster.

Noen forslag til e-poster du kan sende ut til kunder er:

 • Nyhetsbrev
 • Tilbud
 • Kunngjøringer
 • Invitasjon til ulike event
 • Transaksjonsmeldinger
 • Remarketing

Her er det viktig at du setter deg inn i hva som vil være hensiktsmessig for din bedrift. Driver du en klesbutikk på nett, kan nyhetsbrev og tilbudsmail være noe for deg. Kunngjøringer og invitasjoner til ulike event egner seg godt for å informere abonnenter om hva som kommer. Transaksjonsmeldinger er den typen e-post som blir mest åpnet, og legger til rette for unike muligheter. Remarketing er også noe du bør fokusere på, her kan du for eksempel minne kunden om forlatt handlekurv.

4. Skriv e-poster som blir lest

Det finnes ingen magiske ord. Du må rett og slett prøve deg frem for å finne ut av hva som trigger målgruppen din. En god idé er å bla igjennom dine gamle e-poster, og studere de e-postene du har åpnet og notere deg noen kulepunkter på hva du synes er bra med disse. Det finnes likevel noen generelle tips du bør tenke på:

 • Sørg for å ha et godt emnefelt. Mange glemmer at dette er noe av det første kunden ser, og det er derfor viktig å ta seg tid til å lage gode emnefelt som fanger oppmerksomheten til kunden.
 • Vær klar og tydelig i ditt budskap. Start alltid med å skrive det viktigste først og jobb deg nedover. En god idé er å benytte seg av bilder eller grafikk for å forsterke budskapet.
 • Ha et klart mål med e-posten. Hvilken handling ønsker at kunden skal utføre? Sørg for at det kommer tydelig frem.

5. Sørg for å ha gode landingssider

En landingsside er den siden du sender kunden din til, hvis du eksempelvis har lagt ved en link i forbindelse med e-posten. Det er her du skal utføre selve salget ditt. Det er derfor viktig å tenke på at denne siden skal tilfredstille behovet til kunden og de forventingene du har bygget opp i e-posten.

Har du for eksempel sendt ut en e-post med et tilbud på et produkt, sørg for at du linker til dette og ikke sender kunden til forsiden av nettsiden din. Pass derfor på å teste e-posten før du sender den ut, slik at du sørger for at du sender kunden til riktig sted.

6. Mål og lær av dine resultater

Ved å måle resultatene dine, vil du få nyttig innsikt som kan hjelpe deg i senere arbeid. Å kunne analysere data er svært viktig, fordi det blant annet bidrar til at du lærer deg å se eventuelle feil, noe som blir lettere når ting kan måles.

Noen typiske måleparametere du bør sette deg inn i er:

 • Unike åpninger. Hvor mange unike personer har åpnet e-posten? Dette kan gi deg et bilde over hva som gir effekt.
 • Bounces. Hvor mange e-poster ble ikke levert? Dette er greit å følge med på fordi det kan si noe om kvaliteten på e-postlisten din. Har du flere bounces, kan det bety at du har flere ugyldige e-postadresser.
 • Ikke åpnet. Hvor mange e-poster blir ikke åpnet? Her kan du gjerne prøve deg på en double open, som vil si at du sender den samme e-posten én gang til ved endre litt på formatet. Her er det viktig at du venter rimelig med tid før forsøker på nytt.
 • Avmeldinger. Dette sier noe om hvor mange som har meldt seg av nyhetsbrevet ditt. Dette er en god indikator på om nyhetsbrevet blir godt likt eller ikke. Er denne høy, kan du tenke på hva detet skyldes og hvilke tiltak du kan iverksette for å redusere avmeldingene.
 • CTR eller «Click-Trough Rate». Hvor mange klikket seg videre til nettsiden din? Dette kan være en god indikator på hvordan e-posten din fungerer, er CTRen lav, kan det tyde på at budskapet ikke kommer godt nok frem.
 • Salg. Hvor mange salg som har kommet fra e-posten? Dette kan du blant annet følge med på ved hjelp av Google Analytics. Genererer e-postene dine lite salg kan det hende det er noe galt med landingssiden.

Tenk på hvor e-posten vil bli lest

Et siste tips er å tenke på hvor e-posten vil bli lest, og hvordan innholdet vil vises. Stadig flere bruker mobilen mer enn desktop, så sørg for at e-posten er optimalisert for både mobil og nettbrett. Test gjerne også e-posten i ulike mailklienter – disse viser som regel innhold litt forskjellig.

Ved å ha kontroll på disse seks tipsene vil du forhåpentligvis komme godt på vei. Takk til Even og Eivind for tips.

Lykke til med e-postmarkedsføringen!

Vil du vite mer om E-postmarkedsføring?

Les innlegget til min medstudent Elise Gundersen, for mer innsikt i emnet eller se denne videoen:

Les også: Teorien om Grit som en prediktor for suksess

-Azul Delfina

6 Replies to “E-postmarkedsføring: Hvorfor og hvordan komme i gang”

 1. […] også ut mine medstudenter Azul Delfina Albrigtsen,Nick Siripanya ogDina Engh sine innlegg om […]

 2. […] Azul Delfina Albrigtsen March 8, 2019 Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

 3. Veldig detaljert og fint innlegg! Ryddig og gode eksempler. Stå på og skriv mer 🙂

 4. Takk for godt innlegg!

 5. […] Hvorfor og hvordan komme i gang med e-postmarkedsføring […]

 6. […] Trykk her for å lese mer om hvorfor og hvordan du kan komme i gang med e-postmarkedsføring. […]

Legg igjen en kommentar