Skal du starte nettbutikk? Jeg deler 5 ting jeg har lært på veien

I forbindelse med delemnet e-varehandel har vi hatt et eksamensprosjekt som har gått ut på å utvikle og lansere en velfungerende nettbutikk. Spennende, lærerikt og utfordrende er ord jeg vil bruke for å beskrive denne reisen!

I dette innlegget vil jeg dele 5 ting jeg har lært i løpet av prosessen, og håper det er interessant for deg som leser. Du må også gjerne ta en titt på nettbutikken vår her.

ROADMAP

  1. Det er enklere enn du tror
  2. Du trenger ikke mye for å starte
  3. Sett deg mål
  4. Tenk mobilt fra starten av
  5. Sitter du fast, finn ut av det!

1. Det er enklere enn du tror

Til min store overraskelse, har det vist seg at det å lage en nettbutikk ikke er så krevende som jeg har trodd. Jeg skal ikke legge skjul på at det kan være krevende til tider, men det var ikke noe som ikke var overkommelig.

I dag finnes det flere tjenester som tilbyr standardløsninger som gjør denne prosessen svært behagelig for oss som ikke har gode forkunnskaper i programmering. De mest kjente er Shopify og Woocommerce.

Mitt team valgte å bruke Shopify, som har vist seg å være en god løsning som både var enkel og oversiktlig, og som ga store valgmuligheter når det kom til design og nødvendige funksjoner. Når jeg sier at alle kan sette opp en nettbutikk, så er det ikke en overdrivelse.

2. Du trenger ikke mye for å starte

Ja, du leser riktig. Det er fullt mulig å utvikle en attraktiv og velfungerende nettbutikk med et lav budsjett. Som studenter har vi ikke hatt mulighet til å legge inn mye i dette prosjektet, men det har vist seg å ikke være nødvendig. Det er virkelig helt utrolig hva du kan få til hvis du bare er villig til å sette av tid til det.

I startfasen vil flere kjenne seg igjen i et begrenset budsjett, og høy risiko for å mislykkes. Da kan det være godt å vite at å starte en nettbutikk er mulig uten å måtte belage seg på de største kostnadene. Dersom du velger å bruke Shopify, kan du for eksempel starte en 14-dagers gratis prøvetid. Da kan du teste ut plattformen og se om det er noe for deg. Etter prøveperioden kan du velge mellom ulike planer, og den rimligste er 29 dollar – som etter min mening ikke er så aller verst!

Når det kommer til markedsføring, er det også mulig å få til mye med et lavt budsjett. E-postmarkedsføring er en kostnadseffektiv kanal som kan gi gode resultater om det brukes riktig. I tillegg kan du dra nytte av SEO (søkemotoroptimalisering) og sosiale medier.

Trykk her for å lese mer om hvorfor og hvordan du kan komme i gang med e-postmarkedsføring.

3. Sett deg mål

Å sette seg mål er viktig. Det gir retning og fokus, og øker sannsynligheten for at man vil komme i mål. I forbindelse med dette prosjektet har vårt team jobbet med OKR, som er et system for gjennomføring av mål. Det går ut på at du skal definere et hovedmål (objective) som beskriver hva du ønsker å oppnå, med tilhørende nøkkelresultater (key results) for hva du mener må til for å realisere målet.

Denne måten å jobbe på har fungert svært bra for oss. Det har lagt til rette for at vi kan jobbe effektiv sammen i team, men også selvstendig. OKR har fungert som en daglig post-it lapp som jeg tror har spilt en sentral rolle i gjennomføringen av nettbutikken.

Slik så våre OKRer ut:

Objective: Lage en velfungerende nettside som appellerer til kundesegmentet. 

KR1: Oppnå 200 besøk på nettbutikken innen 20.03 (10/10)

KR2: Få minst to betalende kunder innen 20.03 (10/10)

KR3: Få 20 personer til å melde seg på vårt nyhetsbrev innen 22.03 (4/10)

KR4: Få minst to kundeomtaler innen 22.03 (6/10)

KR5: 5 signups innen 22.03 (5/10)

Vil du vite mer om OKR må du gjerne se denne videoen som jeg og min studiepartner har satt sammen.

4. Tenk mobilt fra starten av

Stadig flere nordmenn bruker mobilen til å handle på nett. Når man skal utvikle nettbutikk er det derfor lurt å tenke på at den skal være mobilvennlig. Vi testet dette ved å benytte oss av tjenesten mobilefriendly som bekrefter om nettbutikken er enkel å bruke på mobile enheter. Dersom kundene blir møtt av en nettbutikk som ikke er tilpasset for eksempel smarttelefoner, er det stor fare for at de velger å foreta innkjøpene sine i en annen butikk.

I tillegg til dette er det lurt å sjekke om siden ikke bruker for langt tid på å lastes inn. For å sjekke dette kan du bruke webspeed. Noe over 3-4 sekunder vil gå utover konverteringer.

5. Finn ut av ting selv!

Sitter du fast, er det best å finne ut av det selv! I løpet av dette prosjektet har det dukket opp flere utfordringer, og det har vært lett å bli frustrert. Da kan det friste å spørre om hjelp, men min erfaring er at man lærer mest av å finne ut av ting på egenhånd.

Shopify er en veldig kjent løsning, og det er mye informasjon der ute. De har blant annet en egen Youtube-kanal med mange nyttige guides hvis man skulle sitte fast. Det er ingen tvil om at Google vil være din bestevenn under en slik prosess. Så bruk det for alt det er verdt!

Dette er bare noen konkrete ting jeg har tatt med meg fra prosessen, og kunne nevnt mye mer. Det er bare å ta kontakt om du har noen spørsmål knyttet til å starte nettbutikk!

Tusen takk til foreleser Karl Philip Lund for en utrolig spennende og lærerik eksamensoppgave!

-Azul Delfina

One Reply to “Skal du starte nettbutikk? Jeg deler 5 ting jeg har lært på veien”

  1. […] Azul Delfina Albrigtsen March 21, 2019 Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

Legg igjen en kommentar